woensdag 2 december 2009

Gezond modderen



Vieze varkens zijn het gezondst, zo concludeerden onderzoekers in Schotland na bestudering van de ingewanden van een aantal varkens. ‘Varkens die buiten leven en vaak in contact komen met bacteriën, hebben over het algemeen een beter immuunsysteem dan hun soortgenoten die in een geïsoleerde omgeving worden gehouden.’

De ‘vieze’ varkens liepen het grootste gedeelte van hun leven buiten, konden naar hartenlust rondscharrelen en in de modder rollen, terwijl hun meeste soortgenoten hun hele – vaak korte – leven binnen moeten doorbrengen. Daarbij kregen deze ‘schone’ varkens bijna dagelijks medicijnen toegediend. De moddervarkens bleken veel ‘goede’ bacteriën in hun darmen te hebben, volgens de onderzoekers de reden dat ze zo veel gezonder waren.

Ik ben geen wetenschapper en van de biologie van varkens weet ik ook helemaal niets af, maar ik had deze uitkomst ook wel kunnen bedenken. Is het echt zo opmerkelijk dat varkens die hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen gezonder zijn dan soortgenoten die hun leven onder ‘klinische’ omstandigheden moeten slijten? Hoe relaxed en gelukkig zou u zijn als u met duizenden medemensen zou zijn opgesloten in een stal, hygiënisch en comfortabel op een betonvloer, zonder ooit naar buiten te mogen? Toegegeven, een infectie zult u niet snel oplopen met een dagelijkse shot antibiotica, maar hoe gezond zou u zich voelen? Is het de modder, en de bijbehorende bacteriën, die varkens gezonder maakt, of is het omdat ze domweg gelukkiger zijn omdat ze echt varken mogen zijn?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik denk het laatste, als je mag zijn wie en wat je bent, zonder stress, dan blijf je langer gezond. Stress maakt veel kapot, mentaal en lichamelijk, dat zie je dagelijks om je heen. Wat dat betreft verschilt de dierenwereld niet zoveel van de mensenwereld, denk ik, maar ja die bewijzen he van tegenwoordig, alles moet bewezen worden en veel valt niet te staven maar gelukkig wel met het blote oog te zien!!