donderdag 10 december 2009

Veni, vidi, vici


De Groene Sint kwam, zag en overwon, in zijn kielzog een spoor van verbijsterde chocoladeletterverkopers achterlatend. De Hema, V&D, Lidl, Jamin en Kruidvat wisten niet hoe snel ze Oxfam Novib moesten laten weten dat zij vanaf volgend jaar alleen nog maar ‘eerlijke’ chocoladeletters zullen verkopen. Maar de bedrijven mopperen: Het is niet eerlijk ons zo aan de schandpaal te nagelen! Wij waren allang bezig met ‘duurzame’ chocolade. We hadden het zo graag zelf aan de consument laten weten als het zover was...

Oké, toegegeven, misschien heeft Oxfam Novib het spelletje niet helemaal eerlijk gespeeld omdat zij hierover allang in overleg waren met de bedrijven, maar maakt dat uit? Is nu niet bereikt dat heel veel mensen iets weten wat ze voor de Groene Sint-actie niet wisten, namelijk dat veel kleine cacaoboeren uitgebuit worden en geen eerlijke prijs krijgen voor hun product? Dat de consument nu weet waar hij volgend jaar moet zijn voor een fairtradeletter, om op die manier een verschil te maken in de wereld?

Eerlijk of niet, over een jaar is iedereen deze actie weer vergeten en kunnen de bedrijven trots aankondigen dat ook zij hun steentje bijdragen aan een eerlijker wereld. Iedereen gelukkig en dan kan Oxfam Novib een oogje in het zeil houden dat de boeren in kwestie er ook écht beter van worden. Want anders zou het toch nog goed fout kunnen gaan met de goede chocolade.

Geen opmerkingen: