zondag 17 april 2011

Vreemde vogels


Een levend schildpadje aan je sleutelbos, het schijnt de nieuwste rage in China te zijn. Diervriendelijk Nederland spreekt er schande van. En terecht. De arme beestjes stikken binnen een paar dagen in hun luchtdicht gesealde verpakkingen. Voor sommige trendies is niets te gek, en handelaars brengen de levende waar maar wat graag aan de man. Handel is handel, nietwaar?

Dat vond een Rotterdamse dierenwinkel ook, een paar jaar geleden, toen hij eendagskuikens verkocht, speciaal voor Pasen. Het was legaal, maar de Dierenbescherming stak er toch een stokje voor. De handelaar vond het: ‘allemaal zo opgeblazen. Kinderen vinden die kuikens gewoon leuk. Er werd vorig jaar gezegd dat er mee werd gevoetbald, maar dat kan ook met een konijn of een duif.’

De paaskuikentjes zijn alweer even uit. Kan het niet wat hipper? Dat kan: had u roze, felgroen, geel of oranje gewild? Of toch liever een kuiken in blauw, paars of rood? Britse wetenschappers bedachten een manier om de beestjes in alles behalve hun traditioneel gele outfitje uit hun ei te laten kruipen. De trend sloeg niet aan in Europa, maar handelaars in het Midden-Oosten en Azië zagen er wel brood in. De felgekleurde kuikentjes zijn er inmiddels lucratieve handelswaar.

‘Gewoon leuk’ was ook het plan van Intratuin om levende distelvlinders te verkopen voor Moederdag. Het ging hun uitaard niet om de handel: ‘Het is niet de bedoeling dat we hier geld aan verdienen. Het gaat ons om de boodschap.’

Handelaren en marketeers kunnen spinnen en bagatelliseren wat ze willen, maar dieren zijn voelende wezens en geen hippe hebbedingetjes of trendy gadgets. Laten we ons voor Pasen nooit bezondigen aan levende decoraties, maar het houden op het verven van eieren. Wel vrije-uitloopeieren natuurlijk, dan hebben ook de kippen een vrolijke Pasen.

2 opmerkingen:

Liesbeth zei

Ik had deze gekleurde kuikens ook op tv. gezien bij animal planet: Amerikaanse toestanden. Ik en mijn zoontje van 5 keken er samen toevallig naar. "Wat schattig" zei hij eerst. Toen ik uitlegde dat ze een soort verf in hun eten kregen om zo te worden kon ook hij niets anders zeggen dan "Wat zielig"
Ik heb de tv. uitgezet en we hebben het even nabesproken. Af en toe heeft hij het nog over de beelden van dierenmishandeling. Ik dacht dat een dergelijke praktijk alleen in Amerika voorkwam.

Anoniem zei

De VS zijn in de laatste fase van hun leven. Net als Rome, op het laatste gekenmerkt door decadentie op de spits gedreven. Dan nog willen wij in Nederland graag onze amerikaanse (of Chinese?!) broer nadoen. Is onze decadentie ook een teken van afgang?

Wanneer levende wezens niets meer zijn dan 'dingen', niets meer dan decoratie uit een woonmagazine, dan is beschaving ver te zoeken...

Heel triest! Richard