zondag 5 juni 2011

Eendjes voeren


Eendjes voeren in het park of bij de kinderboerderij. Wie heeft het als kind niet gedaan? En nog steeds verdwijnen er dagelijks ontelbare oude broden en beschimmelde kontjes in de magen van eenden en ander wild.

De meningen zijn verdeeld over hoe slecht brood is voor de dieren. Tegenstanders beweren dat het leidt tot een vroegtijdige dood. Tegelijkertijd zijn er biologen die dat onzin vinden. Zeker is dat al dat brood in het water slecht is voor de waterkwaliteit, en uiteindelijk voor de vissen. Daarbij trekt het ratten en ander gespuis aan.

Als de onbedwingbare neiging van mensen om wilde dieren te voeren zou stoppen bij eenden, zou de schade nog te overzien zijn. Maar mensen negeren massaal verboden om dieren te voeren in (wild)parken, bij kinderboerderijen en hertenkampen. Menig hert heeft ernstige darmproblemen overgehouden aan deze burgerlijke ongehoorzaamheid.

Voeren kan zelfs leiden tot een enkele reis naar de slager. Konikspaarden in de Hoeksche Waard worden mogelijk geslacht, omdat ze mensen lastigvallen, nadat ze gevoerd en aangehaald zijn. In Brabant zijn acht jonge stieren gedood, omdat wandelaars ze eten gaven.

Waarom mensen het niet kunnen laten om wilde dieren eten te geven, is voer voor psychologen. De conclusie moet in ieder geval zijn, dat dieren onhandelbaar en gevaarlijk worden, doordat mensen het vertikken om zich aan de regels houden. De natuur schotelt dieren een gevarieerd en gezond menu voor. Zij hebben ons (oude) brood niet nodig. Dat hoort thuis in de groenbak. Of nog beter: koop eens wat minder brood!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mens en dier hebben invloed op elkaar, omdat we nu eenmaal in de zelfde ruimte leven.

Een stadsomgeving is ook een ecologie, waarin een bepaalde balans zou moeten gelden. Met ons (on-)bewuste gedrag verstoren we steeds weer die balans.

Het zou mooi zijn als we bij al onze acties rekening houden met de effecten op deze balans. We hebben de hersens ervoor, late we ze gebruiken! Stadswandelaar Richard

Marcel zei

Respect voor dieren is vooral dieren zichzelf te laten zijn met al hun natuurlijk gedrag. Voer aannemen, ontneemt dieren hun natuurlijk gedrag.

bumblebee zei

Inderdaad sterven er helaas te veel dieren door de onnadenkendheid van ook helaas te veel mensen. Tegenwoordig staat men wellicht te ver van de natuur af om bij tijd en wijlen logisch na te denken over wat de gevolgen van deze (voeder)acties kunnen zijn.

Het kromme aan de andere kant is weer dat als oma met haar kleindochter de 'eendjes gaan voeren' ze zich van geen kwaad bewust zijn, nee "we de zullen de diertjes vandaag eens EXTRA verwennen".

KortwegDekker zei

@stadswanderlaars @Marcel: hartelijk dank voor jullie altijd zinnige toevoegingen!
@bumblebee: Bijen voeren mensen dan wel niet, maar zeker zij hebben enorm te lijden onder menselijke activiteiten!
PS: Ik ben blij met elke reactie, maar helemaal als ze inhoudelijk zijn. Bedankt dus daarvoor. Ik heb een paar keer geprobeerd om je via Google Connect een berichtje te sturen, maar mijn computer loopt telkens vast in Google space!