woensdag 21 maart 2012

Moordbedrijf


Een ‘moordbedrijf’ noemt Bleker maandag in Pauw en Witteman de geruimde ‘vogelgriepboerderij’ in het Limburgse Kelpen-Oler.

Hij bedoelde het vast anders, maar het is een uitstekende benaming voor de gruwelijke slachting die daar afgelopen zondag en maandag plaatsvond. De vergassing van 42.700 kalkoenen. ‘Iedereen kan begrijpen wat die mensen overkomt’, zegt hij, zijn voorhoofd diepgefronst van medeleven. ‘Ze zijn er behoorlijk kapot van.’

Boer, boerin en hun drie kinderen zijn verdrietig. (De staatssecretaris maakt er een punt van om de gezinssamenstelling te vermelden, inclusief de leeftijden van de kinderen.) Verdrietig dat ze de kalkoenen niet over een week of wat in kratten kunnen proppen om ze strak op elkaar gepakt in een vrachtwagen te stouwen.

Ze wogen op een haar na 11 kilo schoon aan de haak. Het moment dat de meeste plofkalkoenen er 21 miserabele weken leven op hebben zitten. Dan hadden boer en boerin de dieren vrolijk uitgezwaaid op hun enkele reis slachterij en waren ze vast niet verdrietig geweest.

Maar niet getreurd, het ministerie reikt weer eens diep in de beurs met publiek geld en maakt daarna fluks een slordige anderhalf miljoen euro over naar het getroffen ‘echt mooie hightechbedrijf’. Niet dat het gezin anders op een houtje (of is het botje?) had hoeven bijten. Het heeft om de hoek nog een tweede mesterij. Met nog eens duizenden kalkoenen à 35 euro per stuk.

De staatssecretaris nam voordat de dieren door uiterst langzame verstikking om het leven zouden komen nog even een kijkje in de stal. ‘Het zijn echt heel mooie dieren. Ze zien er gezond uit.’ En wie had gehoopt op enige compassie voor de marteldood die ze later zouden sterven: ‘Ja kalkoen, schitterende gerechten. Echt fantastisch!’

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Kom eerst maar eens op een dergelijk bedrijf kijken voordat je weer zo'n belachelijk stuk schrijft.

Lex van Nek zei

Volgens mij is er weinig belachelijks aan dit stuk. Jammer dat je niet met argumenten komt en niet het lef hebt om openlijk te reageren.

Anoniem zei

Blijkbaar heeft degene die dit publiceert nog nooit echt de handen uit de mouwen hoeven te steken. Ga persoolijk je beklag doen bij de nederlandse regering, en hou je onozele teksten voor je.

Janneke Vermeer zei

Ik vind het een erg goed geschreven stuk door iemand die opkomt voor dieren. Erg jammer dat er dan een anonieme reactie komt van iemand die geld verdienen over de rug van onschuldige dieren een normale zaak vindt.

Anoniem zei

Goed stuk hoor! Handen uit de mouw steken maakt dierenleed niet goed lijkt mij...

Pernette Versteeg zei

Inderdaad, een goed stuk! Uit de reacties die Bleker geeft, blijkt heel veel compassie... met geld en 'lekker' eten. En die kalkoenen? Of ze nou binnen een paar minuten of een paar uur dood zijn. Ach... :-(

En Anoniempje: Beetje kinderachtig om anoniem iemand z'n stuk af te kraken en te suggereren dat ze vast nog nooit op een dergelijk bedrijf is geweest. Als iemand mij anoniem belt, neem ik de telefoon niet op. Ik vind dat onbeleefd.