donderdag 19 augustus 2010

'Mooie' dood?


Men neme een jong dier. Je geeft hem dagelijks lekker en gezond voer en laat hem naar hartenlust buiten spelen. Het dier heeft een fijne jeugd en groeit op tot een prachtig en door en door gezond beest. En als hij dan groot genoeg gegroeid is en in de kracht van zijn leven, maak je hem dood. Niet omdat je zijn vlees nodig hebt en ook niet snel en humaan. Nee, je gebruikt een eeuwenoud ritueel om hem langzaam maar o zo ‘kunstzinnig’ te doden. Het schouwspel van zijn doodsstrijd is zo indrukwekkend dat mensen er zelfs voor willen betalen om het te zien.

Zielig voor het dier zegt u? Welnee joh! Hij heeft toch een waanzinnig leven gehad? Hij heeft het best mogelijke voer gegeten en veel tijd in de buitenlucht doorgebracht. De dokter kwam zelfs langs, elke keer als hij iets mankeerde. Kortom: een mooier leven had hij zich niet kunnen wensen en menig productiedier zou jaloers op hem zijn. Zijn dood is een kunstwerk en hij die hem doodt een artiest.

Klinkt dit u logisch in de oren? Toch is het een van de argumenten die nog steeds in de strijd gegooid worden door voorstanders van stierenvechten en andere wrede fiesta’s. ‘Het dier heeft een mooi leven gehad.’ En dat geeft mij het volste recht om hem intens en langdurig te laten lijden op weg naar zijn dood.

Het wrange van overtuigingen is, dat als je ze maar vaak genoeg herhaalt, ze vanzelf waarheid worden.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

ik ben er zelf vrij dubbel over
er is namelijk wel degelijk een groot economisch belang voor de hele redio
veel gezinnen die ervan kunnen leven
En het vlees van deze stieren wordt verdeelt over de armen in de stad
daarnaast is een dood via het slachthuis, vaak stressvoller en hebben ze vaak uren honger en dorst. Let wel, ik keur het niet goed, maar er zijn meer kanten aan, dan veel mensen weten

Annet Talsma zei

Goed stuk, Nettie, mooi neergezet. En aan anoniem hierboven: wellicht is het slachthuis inderdaad minstens zo stressvol, maar dat is geen reden om het stierenvechten als cultureel vermaak maar te blijven toestaan. Het is wel een reden om de slachthuizen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Dus ik stel voor dat de antistierenvechtlobby zich daar ook maar eens druk om moet maken: voor elke stier het goede, Spaanse leven en dan, hop, een spuitje.