woensdag 26 januari 2011

Geknipt!


Vegetariërs maken een enorme denkfout
Stoppen met vlees eten als protest tegen dierenleed is dom. Het gaat er namelijk niet om of het dier voor je wordt gedood, maar hoe het heeft geleefd.
Dat betoogt Jenna Woginrich, voormalig vegetariër en nu een biologische boer, vandaag in The Guardian.


Wie maakt er hier een denkfout?

Vegetariërs zijn dus een beetje dom vindt Jenna Woginrich. Zij kopen geen vlees en daarom hebben zij juist géén invloed op de leefomstandigheden van productiedieren. Deze redenering lijkt mij op meerdere punten mank gaan.

Ten eerste gaat zij voorbij aan de enorme gevolgen die de bio-industrie heeft voor maatschappij, natuur, milieu en volksgezondheid. De kosten daarvan zijn niet verwerkt in de vleesprijs, maar worden afgewenteld op de maatschappij als geheel, inclusief de honderdduizenden vegetariërs die ons land telt. Dat geeft vegetariërs dus zeker recht van spreken.

Ten tweede, als je haar redenering doortrekt, mag je geen mening over een product hebben tenzij je het eerst koopt. Ik moet dus eerst bont aanschaffen voor ik antibont mag zijn of foute koffie kopen voordat ik een mening mag hebben over uitbuiting.

Ten derde vind ik het argument dat de vleesindustrie geen boodschap heeft aan dierenwelzijn treurig. Boeren verdienen hun inkomen dankzij hun dieren. Is het niet hun verantwoordelijkheid om deze dieren een levenswaardig bestaan te geven? Het lijkt mij iets te gemakzuchtig om de verantwoordelijkheid voor de misstanden in de bio-industrie geheel bij de consument te leggen.

Ten slotte is de stelling ‘Als wreedheid slecht voor de handel is, dan zal de handel simpelweg veranderen’, discutabel. Dieren zijn geen paperclips, maar wezens met behoeftes en emoties. Dat wreedheid tegen dieren acceptabel is zolang de handel daarbij floreert, is een afschrikwekkende gedachte. Dan ben ik maar liever een beetje dom.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Natuurlijk is het zo dat consumenten invloed hebben door de keuzes die ze maken bij aanschaf. Het lijkt mij echter een grotere druk op de producenten wanneer klanten geheel wegblijven!.

Onze ecologische voetafduk zal omlaag moeten, hoe da ook. Dan is het niet alleen hoe we produceren, maar ook hoeveel.

En ik ben het met je eens dat het absurd is om eerst iets te moeten kopen alvorens een mening erover te hebben. Dan zouden we dus ook ivoor moeten kopen en dat is nu juist weer illegaal!

Spreekt de deeltijdvegetarier die vast nog wel een tandje minder zou kunnen..

Frank zei

Sowieso creëer je meer vraag door vlees te eten, dus het aantal bioindustrie dieren blijft ongewijzigd. Wat je wel kunt doen om invloed uit te oefenen is zelf een bedrijf starten waar dieren goed worden behandeld; dan hoef je zelf ook geen vlees te eten.