Jagers, als wild dier kan je er maar beter ver
uit de buurt blijven. Vele duizenden ganzen, everzwijnen en ander wild worden
jaarlijks onder het mom van ‘beheer’ over de kling gejaagd. Liefhebbers van het
doden van meer exotische of zeldzame dieren zijn slechts enkele muisklikken
verwijderd van hun droomreis.
Waar vroeger de jacht voorbehouden was aan
prinsen en koningen ter leering ende vermaeck,
is een jachtvergunning nu ook voor Jan Modaal weggelegd. Was bont vroeger
alleen voor diezelfde adel en een kleine groep superrijken, nu struikel je over
de wasbeerhondkragen in vinexwijken en achterstandsbuurten.
Ook koks hebben bloed aan hun handen als
het om beschermde dieren gaat. Als ik sushi blauwvintonijn wil serveren dan
serveer ik sushi blauwvintonijn, zelfs al moet ik er de hoofdprijs voor betalen.
Want hoe zeldzamer het dier, des te hoger de prijs die ik ervoor kan vangen.
Nederland heeft haar eigen legertje koks
die hun bakspaan niet omdraaien voor een zeldzaam dier. Op primetime aan
een illegaal ingevoerde beschermde vogel knabbelen is bon ton. Collega Den Blijker heeft
geen enkele moeite met het doden van een zeeschildpad.
Is er een verschil tussen mensen als Kranenborg
en Vanheule en jagers die een kapitaal neertellen om een olifant of – nog exotischer
– tijger te kunnen schieten? Fuck de natuur! Wat kan mij die dieren nou schelen.
Negeer die zielige schande roepende moraalridders. Ik wil wat ik wil en ik zal
het krijgen ook.
Zo kunnen ook koks de nagel aan de
doodskist van diersoorten worden. Jagers in koksbuis; hun wapen een
fileermes. Ik weet wat ik wil en ik zal het koken ook. Moraal op een bord is
immers onverteerbaar.
Gerelateerde artikelen:
2 opmerkingen:
Tijdens de lessen over voeding vertelde een van mijn leerlingen dat zij in Afrika sprinkhanen heeft leren eten.
En dat zij het erg lekker vind.
Het praten over wel of geen vlees eten ging die les een stuk makkelijker.
Smakelijke groet,
Waarmee maar weer is aangetoond hoe gemakkelijk afstomping plaats vindt, helaas.
Een reactie posten